Üdvözöljük Szentgál község honlapján!

Szentgál a Dunántúlon, Veszprém megyében található. A 8-as számú fő közlekedési úton haladva Veszprémtõl Nyugatra tűnik fel Szentgál táblája. Innen még 3 km-t kell haladni a bekötőúton, hogy a községbe érjünk...

Szentgál története

Májusfa kitáncolás

2015. május 31-én a Zalka téren májusfa kitáncolásra várunk mindenkit! Részletek ITT.

Kulákemlékmű látványterv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
A kuláküldözéseket elszenvedő Szentgáliak emlékmű terve
 
Tervező: Takács Mérnökiroda Bt. 3000 Hatvan, Gáspár András u. 13.
           
Tervezett felállítás helye:
 
Az emlékművet a református templom előtti háromszög alakú – templom bejárat felé emelkedő – területen a jelenlegi közkút feletti részre terveztük.
A lejtős terület, a szerkezet átlátható oszlopos mivolta és karcsú tetőszerkezete biztosítja, hogy a tervezett építmény a református templom látképét ne zavarja.
 
Szerkezeti leírás:
 
A faszerkezetű építmény tartóoszlopai 4 méter átmérőjű körön helyezkednek el, szabálytalan nyolcszög alakzatban, négy hosszabb és négy rövidebb oldalt alkotva. A hosszabb, egymásra merőleges négy oldal tájolása a négy égtájjal megegyezik.
Az oszlopokat vízszintes gerendázat köti össze, amelyek a tetőszerkezet szarufáit hordozzák.
A szerkezet állékonyságát a hosszabb oldalakon íves tartók, a rövidebbeken: andráskeresztek biztosítják.
A tetőszerkezet karcsú, sisak formájú, szabályos négyzet alapú gúlával és a hozzá kapcsolódó nyolcszög alaprajzú szoknyaidommal. A tetőhéjazat anyaga: horgany lemezfedés, horgany csúcsdísszel, a templomfedéshez igazodóan.
A szerkezet alapját háromfokú fellépővel ellátott vasbeton lemezszerkezet képezi. Az alapzat fehér színű, fagyálló, nemeskőből készült burkolatot kap.
Az oszlopok és íves tartók ragasztott lucfenyőből készülnek. A tetőszerkezet anyaga: I. osztályú, repedésmentes lucfenyő. A faszerkezetek időtállóságát lazúrfestés biztosítja.
A szerkezet magassága a talapzattól a csúcsig: 6,75 méter.
Az oszlopos rész magassága a talapzattól az ereszvonalig: 2,90 méter.
A tető magassága az ereszvonaltól a csúcsig: 3,90 méter.
A talapzat magassága a háromfokú fellépővel: 0,45 méter.
Az oszlopos faszerkezetű, sisak tetőidommal ellátott felépítmény alatt központosan helyezkedik el a hármas halmot formázó, almádi vörös kőből faragott, rusztikusan megmunkált sziklatömb.
A tér középvonalába, a vörös kőbe rozsdamentes acélcsőből készült kettős keresztet terveztünk, melyre Szentgál 1950. évi közigazgatási térképét formáló alakzat lesz „felfeszítve”, Szentgál 1950. felirattal. (A látványterv nem tartalmazza.)
A vörös kőtömb közepén helyezhető el a megemlékezés táblája.
 
Az emlékmű környezete is megtervezésre kerül.
 
Adománygyűjtő számlaszám: Szentgáli takarék: 73600008-18084843