Üdvözöljük Szentgál község honlapján!

Szentgál a Dunántúlon, Veszprém megyében található. A 8-as számú fő közlekedési úton haladva Veszprémtõl Nyugatra tűnik fel Szentgál táblája. Innen még 3 km-t kell haladni a bekötőúton, hogy a községbe érjünk...

Szentgál története

Egészségnap

Mindenkit szeretettel várunk 2014. október 5-én vasárnap a Művelődési Házba Részletek

Parlagfű mentesítési kötelezettség

A tájékoztatót a parlagfű mentesítési kötelezettségről megtekintheti a képre kattintva!

Tisztelt Földművesek, Gazdák!

A mező –és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013.évi CXXII. törvény alapján Szentgál közigazgatási területén földet használó földművesek, mezőgazdasági termelőszövetkezetek, más természetes és jogi személyek helyi gazdálkodói közösséget alkotnak. A helyi gazdálkodói közösség képviseleti szerve a közösség tagjai által választott helyi földbizottság, melyet a közösség tagjainak 2014. április 30. napjáig kellene megválasztani.  
 
A helyi földbizottság létrehozása jelenleg nem lehetséges, mivel a bizottság megalakítását, működését szabályozó végrehajtási rendelet mind a mai napig nem jelent meg. Végrehajtási rendelet hiányában a bizottság megalakítása jogszabályellenes lenne.
 
A Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkárának 2014. április 18-i tájékoztatása szerint a kormány változtatni kíván a május elsején életbe lépő, de már elfogadott mező- és erdőgazdálkodási földek forgalmáról szóló törvényen. Várhatóan a helyi földbizottság tagjainak megválasztása a települési önkormányzat képviselő-testületének feladata lesz.
 
Amíg a helyi földbizottságok nem működnek, addig - az elfogadott törvény úgy rendelkezik - a helyi földbizottságok helyett az adott ügyben eljáró hatóság megkeresi a területileg illetékes Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségét. Ez a testület hoz döntést az adott ügyben akár pozitív, akár negatív tartalommal.
 
Ez a köztes állapot vélhetően csak másfél-két hónapig állhat majd fenn. Ezt követően minden magyar településen megalakulhatnak a helyi földbizottságok. Amint módosítják a törvényt, illetve megjelenik a végrehajtási rendelet, a helyi földbizottság megalakítására vonatkozó tájékoztatót közzé tesszük a www.szentgal.hu honlapon, a Szentgál TV képújságjában, illetve hirdetményeken.

Bevallás a helyi iparűzési adóról állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén

A helyi iparűzési adóhoz tartozó bevallás nyomtatványát letöltheti innen

Határozat képviselők számáról

A 2014. évi helyhatósági választás során az önkormányzati képviselők számáról itt olvashat